luni, 29 noiembrie 2010

Sapun "Banana Cream"

                 Sapunul este facut prin metoda la cald.
                 Ingrediente:uleiuri de palmier, untura, floarea soarelui, unt shea, unt cacao, ulei ricin cu aroma de banana, ceara, smantana, banana, apa distilata, NaOH.
Despre uleiurile folosite am mai vorbit,dar nu si depre unturaDesi sunt persoane care o ocolesc,va readuc aminte ca binefacatoarele unguente sunt pe baza de untura,care hidrateaza pielea si o ajuta sa se refaca.
Banana are efecte calmante si hranitoare asupra tenului uscat ,iar in amestec cu smantana,va remineraliza tenul si este benefic in cazul iritatiilor , mancarimilor  si  pielii fara vlaga.Trebuie sa va spun ca proprietatile bananei nu s-au pierdut pentru ca aceasta a fost adaugata la sfarsit.
               De mult mi-am dorit acest sapun,doar ca nu am reusit ,iar acum cand m-am hotarat, am ramas fara grasimea de cocos.Chiar si asa a iesit foarte fain si cremos,ca si celelalte ,singura diferenta este ca nu face multa spuma. 
              Daca voi credeti ca i s-ar potrivi alt nume,sa-mi dati de stire.
                                                              Spor la treaba! 
          

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Tort aniversar pentru Karina

                           Acest tort l-am preparat cand a facut Karina nici mai mult,nici mai putin decat frumoasa varsta de un anisor.Nu este un tort perfect asa cum as fi vrut,dar avand in vedere ca a fost foarte apreciat,asta nu a facut decat sa ma umple de mandrie.Pentru ca cineva drag asteapta aceasta reteta,am hotarat sa nu mai aman momentul, iar prajiturica sa mai astepte putin.
                     Reteta tort spuma de ciocolata in 3 culori:am folosit aceasta reteta.
1. Spuma ciocolata amaruie:
        --170 gr. ciocolata amaruie care se topeste la baie de abur;
        --1/2 lingura gelatina;
        --125 ml. lapte;
        --300 ml. frisca lichida.
2.Spuma ciocolata alba:
        --340 gr. ciocolata alba;
        --1/2 lingura gelatina;
        --125 ml. lapte;
        --230 ml. frisca lichida.
3.Spuma ciocolata cu lapte:
        --280 gr. ciocolata cu lapte;
        --1/2 lingura gelatina;
        --125 ml. lapte;
        --230 ml. frisca lichida
                               Mod de preparare:
     Gelatina se pune in lapte si se lasa 5-10 min,dupa care se incalzeste un pic.Se toarna peste ciocolata topita si adaugam frisca batuta.Spuma se toarna untr-un vas,cratita( mai bombat pentru a iesi  frumos rochita) tapetat cu folie de plastic sau aluminiu si se da la rece 1-2 ore,pana se intareste spuma de ciocolata alba,pentru ca  incepem cu ea(puteti folosi si alta ordine a culorilor) .Apoi se prepara identic spuma de ciocolata cu lapte si se toarna peste cea alba,se lasa la racit,dupa care procedam la fel cu cea amaruie.Cand este gata se rastoarna pe o farfurie si continuam.
              Se prepara o pasta din  de marshmallow:de aici.
--150 gr. marshmallow;
--330 gr.zahar pudra;
--3 linguri apa.
    Marshmallow se dizolva cu apa la bain-marie,cand s-au topit se adauga 125 gr. zahar si se amesteca bine.Restul de zahar se pune sub forma de vulcan pe o planseta,se toarna compozitia de pe foc,se amesteca bine pana s-a incorporat tot zaharul si are consistenta de marshmallow inainte de topire.Se face o bila care se acopera cu folie si se lasa la odihnit 24 de ore la temperatura camerei,nu la rece,dupa care se poate modela cum dorim si se aseaza peste tort.Se face o gaura in mijloc si infigem o papusa din dotare.
   Florile sunt facute din sugus si infipte in scobitori pe care le asezam ulterior pe rochita sau unde doriti pe tort.Va dau mai multe link-uri de unde sa va inspirati:aici si pe aici.
  In speranta ca v-a placut si v-am fost de folos un pic,va doresc o zi minunata. 
                                                                   Pofta buna!





    

joi, 25 noiembrie 2010

Franturi din viata

                  Astazi incerc sa raspund la provocarea Loredanei ,desi eu nu am o poveste de viata deosebita,plina de incercari asa cum a fost pentru alte persoane.Pot spune ca am fost o rasfatata a sortii,chiar daca provin dintr-o familie modesta si am simtit lipsa bunicilor,pe care nu i-am cunoscut in totalitate,deoarece bunicul din partea mamei a plecat in SUA in timpul razboiului unde s-a recasatorit si nu a pastrat legatura cu copiii care i-a avut in tara.Bunica din partea mamei nu m-a iubit ,iar din partea tatei l-am vazut doar pe bunicul si atat,bunica decedata.In rest nu ma pot vaita,am avut dragoste din partea parintilor si restul pana la urma nu mai conta.
Intre 1-3 ani probabil am facut ce fac mai toti copiii,dar pot spune cu certitudine ca eram cuminte pentru ca vecina de balcon s-a mirat cand a vazut hainute de bebe la uscat,nu stia ca mama are inca un copil(mai am o sora si un frate cu diferenta de 18 ani intre noi,am fost "decretel"pe vremea aceea)
Pe la 3  am simtit cutremurul,imi aduc aminte ca ma jucam cu o verisoara pe jos,aveam cuburi puzzel cu scufita rosie si stiu ca mama m-a luat in brate speriata,dupa care am coborat afara.
4 ani: am capatat o aprindere la plamani(cred ca de la camin s-a tras)cu care mama s-a lupta si mi-a marturisit mai tarziu ca  i-a fost teama sa nu ma piarda,asa grav ar fi fost.Eu stiu ca aveam funduletul sita de la atatea injectii pe care nu le mai simteam ,iar cand am terminat tratamentul am invatat sa merg a doua oara.Acest lucru a coincis cu intoarcerea sorei mele dintr-o excursie in Ungaria de unde mi-a adus multe dulciuri si guma mentolata pe care o dadeam mamei s-o mestece ea intai, sa-i mai i-a din mentol.Imi aduc aminte parca acum a fost si ce bucuroasa eram de toate cele primite.Sa nu mai spun ca ma plictiseam si trebuia mama sa ma care peste tot si nu puteam manca orice de la bubite pe limba.Cred ca tare greu i-a fost mamei in perioada aceea.
Pana la 14 ani nimic interesant,cand am plecat in tabara la Marea cea Neagra si am vazut pentru prima data Marea.A fost super pentru mine,mai ales ca nu am fost niciodata despartita de mama,dar si greu in acelasi timp.
La 16 ani am plecat pentru prima dat afara din tara si am fost in Suedia unde locuieste fratele meu.Dupa aceasta vacanta am spus ca cine nu are norocul sa vada si alte tari ,moare....nestiutor.Este diferenta de la cer la pamant,ce este dincolo de granite cu ce este la noi.Am vizitat si Kalmar-ul fosta capitala a Suediei,a fost nemaipomenit,n-am cuvinte.
Nimic deosebit pana la 19 ani,cand am facut un colegiu(nu l-am construit eu,hi,hi si nu ca ar fi ceva deosebit) de 3 ani,o alta perioada frumoasa de care imi aduc aminte cu mare drag.Dupa absolvire am profesat,deci nimic interesant intre timp.
28 ani mi-a adus in cale pe cel care mi-a devenit sot la 29 ani.Parte trista pentru mine a fost ca in ziua in care trebuia sa aive loc nunta,a avut loc inmormantarea tatalui meu care fusese bolnav iar noi nu am stiut cat de grav,deoarece nici un medic nu s-a invrednicit sa spuna,desi el era grijuliu cu sanatatea.Dar asa a fost sa fie.
Restul anilor au decurs frumos,doar ca nu reuseam sa avem un bebe.Nu m-am cautat la doctori,nu am facut tratamente, pentru ca n-am vrut sa devina o obsesie. Am vrut sa infiem un copil.Am facut cursuri si tot ce trebuie,insa n-am reusit,dar intre timp am ramas insarcinata.Am vrut sa mergem in continuare cu adoptia ,dar nu ne-au aratat decat copii cu foarte mari probleme de sanatate, care stiau si ei ca nu vor fi luati.Copii erau,dar nu aveam noi relatiile necesare si am esuat,pentru ca ei aflasera ca sunt insarcinata.Poate din nou  asa a fost sa fie...
Asadar la 35 ani am reusit sa o am pe draga mea fetita,care credeam ca va fi baiat.Cand am fost la ecografie,mandra mea a miscat asa mult, incat asa parea sa fie:baiat .A fost cea mai mare bucurie si este,iar daca as mai face un copil(nu mai fac)tot FATA mi-as dori.
       Sper ca nu v-am plictisit cu mica-mare poveste,care nu este extraordinara,dar este povestea mea.
Predau stafeta la: Deea si Luminita  pentru ca si-au facut incalzirea si si-au intrat in mana.Va pup cu mare,mare drag.As mai fi dat la cateva fete dragi mie:Oana,Ramona,Gabi si nu numai ele,ar fi lunga lista,dar le iert de data asta,le las pe fete sa predea stafeta mai departe.
                                                  O zi minunata tuturor!

luni, 22 noiembrie 2010

Sapun ''Himalaya''

                  As vrea sa va marturisesc faptul ca eu am invatat sapunitul de la Yasmina si vreau sa-i multumesc din nou pentru asta.Este o persoana deosebita,inovatoare iar daca ai vreo nelamurire te ajuta cu mare drag.Asadar,retetele mele se bazeaza pe cele invatate de la ea.
                Sapunul acesta a fost facut prin metoda la cald si este un sapun abraziv care inlatura pielea moarta si o lasa curata si moale .
               Ingredientele folosite in fabricarea lui sunt:grasime de cocos,ulei de  palmier,ulei de floarea soarelui,ceara,unt shea rafinat,ulei de struguri,ulei de ricin,sare de Himalaya,apa distilata,NaOH totul combinat cu sapun transparent de glicerina,aroma uleioasa de zmeura si capsuni.
              Cateva proprietati ale ingredientelor:
     Sarea de Himalaya contine 84 de minerale care se regasesc in aceeasi proportie in sangele uman,in lacrima,in lichidul amniotic.Sarea ajuta la detoxifiere si permite organismului sa absoarba mineralele care grabesc eliberarea de toxine si ajuta mult in starile de raceala,in probleme cum ar fi acneea,psoreazisul,avand proprietati anti-inflamatorii si antibacteriene.
    Ceara este foarte buna pentru a trata diverse probleme de piele:rani,eczeme si are efect benefic asupra circulatiei sangvine si asupra intregului echilibru al corpului.
   Grasimea de cocos in sapun are efect hidratant si face spuma abundenta.
   Uleiul de palmier are procent ridicat de acizi grasi,contine vitamina:A,E si beta caroten avand proprietati antioxidante,catifeleaza pielea.
   Uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamine si lecitina,protejeaza pielea impotriva influentelor de mediu si actioneaza ca un dezinfectant.Uleiul presat la rece contine beta caroten.
   Unt shea rafinat:contine vitamine,foarte hidratant si este indicat pentru pielea cu probleme deoarece ajuta la refacerea epidermei.
  Uleiul de struguri are continut mare de acizi grasi esentiali si se absoarbe usor in piele fiind indicat pentru pielea sensibila.
  Uleiul de ricin este foarte hranitor si un bun humectant.
  Cu speranta ca nu v-am plictisit prea tare,va doresc o zi frumoasa.
                                                                  Sa aveti spor.

duminică, 21 noiembrie 2010

My Perfect Imperfetion Tag

                Vizitand alte bloguri,am descoperit ca draga de Luthelo m-a "innobilat " cu acest Tag.Acum n-am decat sa scriu pe" repede-nainte",nu de alta ,dar vreau sa "innobilez"si eu mai departe,ha,ha,ha.
Intrebarile sunt legate de complexe si sunt urmatoarele :
1.Enumara 3 defecte fizice,imperfectiuni care te deranjeaza.
2.Numeste 3 calitati fizice,lucruri care-ti plac la tine.
3.Vorbeste despre ele exact de ce te deranjeaza/iti plac modul in care te fac sa te simti.
4.Spune un lucru care iti place si un lucru care-ti displace la persoana care te-a tag-uit.
5.Da tag-ul mai departe altor 5 persoane.
Raspunsurile ar fi:
1.--fruntea lata mostenita de la tata (altceva nu am gasit )  ,m-am obisnuit cu ea;
  --vara ma umplu de pistrui,ma fac sa ma simt ca un copil(nu stiu de ce!?);
  --parul drept (lins)care nu sta de nici o culoare si cere un mare efort de aranjare.
2.--ochi frumosi, ca asa zice lumea(cameleonici cum zice si Luthelo-uite ca ne asemanam la ceva);
  --sunt slabuta si ma simt bine chiar si asa( desi poate prea slabuta);
  --imi plac picioarele acum pentru ca pana a naste aveam betisoare si ma stresa,chiar rau.
4.--la Luthelo imi place ca e inventiva si inca nu m-a suparat cu nimic ca sa pot spune ca-mi displace la ea ceva;
5.--urmatoarele persoane la care pleaca tag-ul sunt:
             --LUMINITA de lahttp://bucateledepoveste.blogspot.com;
             --OANA  http://dumitriisicomorile.blogspot.com/;
             --RAMONA http://bblabord.blogspot.com/;
             --DEEA http://caietulminuni.blogspot.com/
             --MARIANA http://marianatcn.blogspot.com/ 
Fetelor dragi,sper ca nu v-am necajit asa de dimineata.Spor la tag-uit.Va pup.



sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Dovleac turcesc cu lapte

Print Friendly and PDF
                 Ingrediente:
--1 kg. dovleac;
--cam 1 l si 1/2 lapte;
--100 gr.orez;
--100 gr.zahar;
--25 gr.stafide si zahar vanilat .
          Se spala dovleacul(bostanul), se curata de seminte si coaja, apoi se taie cuburi mici.Orezul spalat , se amesteca cu bostanul si zaharul.Le punem intr-o oala si se acopera  compozitia in intregime cu lapte, dupa care se introduce la cuptor.Cand e aproape gata, adaugam stafidele si zaharul vanilat, clatinam un pic cratita si se mai prelungeste timpul de coacere cu 5-10 min.
Sper sa va placa!
                                                                  Pofta buna!

joi, 18 noiembrie 2010

Otet de mere

Print Friendly and PDF
                          Acest otet il prepar de ani de zile si il folosec chiar si la muraturi.Nu este greu de facut si se poate prepara si in cantitati mici,dar atentie ,de regula nu se foloseste decat anul urmator.
          Reteta este urmatoarea (pentru un borcan de 10 l sau butoias):

--200 gr.zahar sau miere;
--mere taiate cubulete sau coji de mere.
        Orice vas folositi, se umple  cu 1/2 mere si restul apa,adaugati zaharul sau mierea si acoperiti vasul cu un tifon dublu .Se amesteca apoi in fiecare zi,iar in momentul in care fructele se lasa la fundul vasului nu se mai amesteca ci se lasa sa se limpezeasca.Deasupra se va forma o ciuperca,aceasta dandu-i taria.Se lasa chiar si un an sau mai putin asa si se trage in sticle.Nu va panicati pentru ca si in sticla face ciuperca si sa nu puneti dopul inchis ermetic.
      Acest otet nu provoaca aciditate si este foarte sanatos.Nu este necesar sa puneti mere intregi,se poate face foarte bine si din cojile de mere curatate.La noi asa a inceput totul.
                                                        SPOR  LA  TREABA!
Cu scuzele de rigoare,vreau sa adaug urmatorul lucru:pentru a putea face mai mult otet,lasati-l cu ciuperca 2 luni,il trageti in sticle pentru ca oricum v-a face din nou(ciuperca) si puteti pune de alta portie.
                                     

luni, 15 noiembrie 2010

Reteta sapun cu scortisoara

                 Reteta este urmatoarea:
--125 gr.grasime de cocos;
--90 gr.unt cacao;
--230 gr.ulei floarea soarelui;
               --145 gr.lapte de capra(inghetat,cuburi);
               --62 gr. NaOH;
--1 lingurita rasa de scortisoara sau chiar mai putin(poate fi iritanta);
--ulei esential scortisoara si aroma uleioasa de mar.
              Se prepara prin metoda la rece si se lasa cel putin 4 saptamani sa se usuce.Este un sapun cremos,cu aroma de migdala(culmea),iar in ciuda faptului ca mie mi-a scapat cam multa scortisoara care se simte la spalat,face si un peeling usor.Eu personal nu m-am iritat de la scortisoara desi am un ten destul de sensibil,dar e mai bine sa prevenim astfel de intamplari.
                                                    Distractie placuta!

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Prajitura cu piersici si bezea

Print Friendly and PDF
Reteta de pandispan este urmatoarea:    Pentru bezea avem nevoie de:              
-- 5 oua;                                                             -- 5 albusuri;
-- 115 gr.zahar;                                                  -- 250 gr.zahar;
-- 137 gr.faina;                                                   -- 2 linguri apa rece.
--1/2 lingurita praf de copt;
-- 2 linguri apa. 
                                   -- si piersici din compot(sau orice alt fruct)
         Batem cu mixerul albusurile tare,se adauga treptat zaharul,apoi galbenusurile.Dupa ce au fost incorporate si acestea din urma,lasam mixerul si adaugam faina amestecata cu praful de copt,amestecand usor cu lingura ,dupa care  se incorporeaza si apa.Se pune in tava tapetata cu hartie sau faina dupa cum aveti,se aseaza piersicile si se introduce in  cuptorul preincalzit.
      Cand prajitura este pe jumatate coapta se pune bezeaua facuta astfel:se bat albusurile spuma cu zaharul si cele 2 linguri de apa rece ,apoi se mai da la cuptor pana devine bezeaua putin aurie .
      Reteta de pandispan este aceeasi cu cea de la prajitura cu prune.Nu e cine stie ce,dar e dulce si merge repede.
                                                      Pofta buna!
      

miercuri, 10 noiembrie 2010

Ratustele noastre

Faleza de pe raul Olanesti


                     Sa nu va inchipuiti ca sunt ale mele,nuuuu!Inca nu m-am apucat de crescut asa ceva la bloc.Pai sa va explic:pe langa centrul orasului curge raul Olanesti care se varsa in Olt.Evident ca este facuta si o faleza pe marginea careia sunt plantati o multime de tei ,care atunci cand infloresc este un vis.Noi stam pe langa faleza si ne bucuram de aceste miresme,in fiecare an.Revenind la ratustele noastre,acestea ,aproximativ pe tot parcursul anului stau pe raul nostru si ne incanta privirile.Oamenii s-au obisnuit sa le dea mancare ,plus ce gasesc ele in apa,asa ca sunt numai bune....
   Deoarece sambata a fost o zi minunata de plimbare,am fost si noi sa le dam painica ratustelor,dar erau deja satule,ne-o luasera altii inainte. Ratuste sunt mai multe,in poza sunt doar o parte din ele,dar oricum a fost frumos.
  In incheiere,pentru ca suntem cuminti va spunem si o poezie cu autor necunoscut:
                                                             RATA
Rata,rata,ratisoara                                             Mi-ai promis ca faci un ou
Ce te plimbi pe ulicioara?                                              Sa mi-l dai mie cadou.
Cu papucii rosiori                                                          Daca nu te tii de vorba
Unde mergi adeseori?                                 Te tai si te pun...la ciorba.
                                   O zi frumoasa tuturor!

luni, 8 noiembrie 2010

Reteta sapun detergent

                 Ideea acestui sapun mi-a venit de la o colega de breasla, in sensul ca nu-mi trecuse prin cap sa topesc sapun si sa-l folosesc ca detergent lichid,desi aveam ceva sapun de casa primit.Alt ingredient preluat tot de la ea au fost si nucile de sapun care m-au incantat.Asadar m-am pus pe treaba,insa eu cum nu am prea multa rabdare in ultimul timp,l-am facut prin metoda la cald.
                Reteta mea este urmatoarea:
--400 gr.untura;
--100 gr.palmier;
--500 gr.floarea soarelui;
                   --137 gr.NaOH;
                   --300 gr.apa distilata;
--100 gr.nuci de sapun pulbere;
--sapun cu bila de bou bio(folosit pentru spalari grele);
--glicerina .
           Se prepara ca sapunul facut prin metoda la rece,dupa care se introduce la cuptor circa 40 min.cu capacul pus partial,iar cand are aspect sticlos(incepe de la exterior spre interior) si uniform,  scoatem si lucram repede  pentru ca se intareste.In acest moment am pus pudra de nuci de sapun in toata compozitia+glicerina si jumatate am pus in forme.In cealalta jumatate am adaugat sapunul cu bila da bou dat pe razatoare si l-am pus si pe acesta in forma.
         Astfel am facut un sapun(cel mititel din poza)pentru bucatarie ,iar cel mare pentru rufe.Personal am sa le utilizez in forma lichida.Pentru rufe am facut proba,insa la temperatura de 30 grade,dar  mai putin murdare si am fost satisfacuta.Urmeaza spalare la temp.mai mare si rufe mai "murdare"sa vedem cum se comporta.
       Oricum ,este un sapun  fin care face spuma si lasa un miros proaspat,hainele se clatesc bine,insa am folosit otet de casa(nu ramane mirosul de otet in ele).
                                             SA  AVETI  SPOR!

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Prajitura cu nuca si crema caramel

Print Friendly and PDF
                                                            Reteta este urmatoarea:
       Blat:                                                       Crema:
--6 albusuri;                                             --6 galbenusuri;
--200gr. zahar;                                        --12 linguri zahar;
--100gr. nuca macinata;                         --1 pachet unt ;
--2 linguri faina;                                     --2 linguri apa;
--1 plic praf de copt;                              --200gr. nuca prajita.
--200gr. ciocolata alba.
      Pentru blat se bat albusurile spuma cu zahar,se adauga treptat nuca macinata,faina si praful de copt.Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie sau unt si se da la cuptor.Dupa ce s-a copt,scoatem blatul si punem  imediat pe el ciocolata alba razuita.
     Cat se raceste se face crema.Frecam galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana devine spuma.Caramelizam  restul de zahar(7 linguri),adaugam untul si apa , fierbem totul la foc mic pana se topeste zaharul.Punem apoi si galbenusurile amestecand repede,presaram nuca taiata,omogenizam si se lasa pe foc mic pana se ingroasa crema.Cand este gata,o lasam putin sa se raceasca,apoi se intinde repede peste blat  si se da la rece.
    Timpul de pregatire este cam de 40 minute si am reteta dintr-o revista Practic in bucatarie,fiind scrisa de   Delia Danescu din jud. Arad.
   Prajitura este delicioasa,fiind una dintre favoritele mele.
                                                         POFTA BUNA!

miercuri, 3 noiembrie 2010

Salata de avocado

Print Friendly and PDF
                         Aceasta reteta ii apartine dragei Oana si ii multumesc pe aceasta cale,este delicioasa.Nu este greu de facut si chiar merita.
      Avem nevoie de:
--3 avocado bine coapte(cate vreti);
--maioneza dintr-un ou;
--o ceapa potrivita;
--sare,zeama lamaie.
    Se prepara ca si salata de vinete, cu diferenta ca avocado il punem crud  si se paseaza cu furculita(asa au fost instructiunile,hi,hi,hi).
                                                                         Pofta buna!

luni, 1 noiembrie 2010

Reteta sapun,,Rulada"

            Reteta este urmatoarea:
--221 gr. grasime cocos;
-- 49gr.untura;
--196 gr.ulei masline;
-- 25 gr.unt cacao;
           --161 gr.apa distilata;
           -- 70 gr.NaOH;
--23 gr.ciocolata topita;
--aroma uleioasa cacao;
-- 1 lingura cacao pudra.
         Luam 90 gr. din uleiul de masline si topim in el ciocolata,adaugam si pudra de cacao,pastram totul la cald si adaugam la sfarsit .In rest sa face prin metoda la rece.Cand a fost gata l-am turnat peste sapunul"Capsunica ".
       Nu a iesit foarte frumos,dar mie imi place pentru ca este cremos,hidratant........si este al meuuuu.
                                                                Distractie placuta.