duminică, 1 septembrie 2013

Gogosari caramelizati

Print Friendly and PDF
        
UPDATE INTARZIAT: 
Va pup dragele mele si sper ca n-ati uitat de mine !
Vreau sa va readuc in atentie acesti gogosari caramelizati deoarece este sezonul si ar fi pacat sa nu incercati !Va spuneam mai jos ca este necesar sa faceti portia dubla de solutie otet, adica 2 litri, dar nu si de zahar caramel. Spun asta deoarece am scris reteta exact cum o gasisem in carticica practic, iar practica cu teoria nu s-au impacat !
Pup si imbratisez pe toata lumea si sper sa reusesc sa ne auzim mai des in viitorul apropiat !


        Pentru ca tot va intrebati unele dintre voi ce mai fac si va multumesc pentru ca va ganditi la mine, hai sa va spun. In ultimul timp m-am pregatit de iarna cu cateva conserve , compoturi si gemuri. N-am pus foarte mult, cate putin din fiecare, dar camara e plina si eu multumita, desi mai vreau sa pun cate ceva, dar nu ma vait, le gasesc eu loc la toate.
            Astazi vreau sa va prezint gogosarii caramelizati, pentru cei carora le place gustul dulce acrisor .
    Aveti nevoie de :
- 5 kg. gogosar,
- 500 gr. zahar,
- 1 litru otet (eu il folosesc pe cel facut de mine)
-1 lingura sare,
- foi dafin,boabe piper,mustar si coriandru (eu folosesc plic din comert cu toate neamurile de boabe).
   Cum procedati:
Se spala gogosarii, se taie felii (sau in patru, dupa preferinta fiecaruia) si se curata de seminte.Intr-o cratita, se pun la caramelizat 250 gr. de zahar. Dupa ce s-a caramelizat ,se aduga 500 ml. de otet peste el si se lasa sa se topeasca la foc potrivit. Apoi se iau gogosarii pe rand si se adauga in aceasta solutie, ii lasam sa-si schimbe culoarea, se scot cu paleta si repetam operatia pana se termina toti gogosarii. Ii asezam in borcane mici si ii presam un pic. Separat, se amesteca restul de otet si zahar pe foc, pana se topeste zaharul, apoi se combina cu sarea, condimentele si solutia de zahar caramelizat. Ii dam un clocot si turnam solutia peste gogosarii din borcane.Se capseaza si le punem la paturi pana se racesc.

 Aceasta reteta o fac de multa vreme, insa fac solutia portie dubla fiindca altfel nu-mi ajunge, iar ceea ce ramane folosesc pentru ardei copt pus la borcan.
Daca credeti ca va fi prea dulce pentru gustul vostru, ajustati zaharul de la solutia separata cu otet , nu cel caramelizat ,fiindca acela ii da gustul.
Pentru ca anul trecut am avut surprize (probabil nu a fost destul de tare otetul meu de casa )anul acesta am pus un plic de conservant la 2 l de solutie.
 Sper sa va placa si voua !
Reteta este luata din "Carticica practic".


                                                             SA   AVETI   SPOR  !